Veel voorkomende klachten

Long Covid

Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten. Sommige mensen ondervinden ook lang na de besmetting nog de gevolgen. Ze lijden aan ‘long covid’, met symptomen als vermoeidheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, vergeetachtigheid en langdurig verlies van het reuk- en smaakvermogen. Minstens zo erg zijn de psychische problemen: komt het ooit nog goed met mij? Wanneer kan ik weer werken, sporten, of naar een feestje?

Als osteopaat help ik je met zachte technieken om het zelfherstellend vermogen te activeren. Ik kan je niet ineens genezen, herstel van long covid kost tijd. Maar ik help je om blokkades in je lichaam op te heffen. Je zult je vitaler en meer ontspannen voelen.

Prikkelbaar darm syndroom (PDS)
Buikpijn is een onderschatte klacht, waar veel mensen onder lijden. Soms is dit het gevolg van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) of Irritable Bowl Syndrome (IBS). Dan is er niet veel mis met de darmen. Maar de klachten zoals buikkrampen, problemen met de spijsvertering (diarree of obstipatie), een opgezette buik of winderigheid maken je leven moeilijker. Naar schatting heeft 10 tot 15% van de Nederlanders klachten die horen bij PDS.

Als osteopaat kan ik ‘knopen’ in het spijsverteringsstelsel opsporen en manueel behandelen. Hiermee verbeteren we de beweeglijkheid, de doorstroming. De spijsvertering zal minder problemen geven en je klachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Menstruatieklachten
menstruatie is maar voor weinig vrouwen een makkelijke periode. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 85% kampt met menstruatiepijn en dat 70% last heeft van psychische schommelingen vóór of tijdens de menstruatie. Andere veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, pijnlijke borsten, huidproblemen, kramp in de onderbuik, rug en benen, een opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, hoofdpijn of migraine en duizeligheid. Maar ook een onregelmatige cyclus, PCOS of overmatige bloedingen zorgen voor veel ongemak.

Ik denk dat veel ongemakken te vermijden is. Met een osteopathische behandeling verlagen we de spanning op de buikvliezen rond de organen. Dit geeft doorgaans snel verlichting. Daarnaast zijn voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en het vermijden van stress natuurlijk belangrijk.

Zwangerschapklachten
Wanneer je zwanger bent wil je zo fit mogelijk de zwangerschap doorlopen en de bevalling ingaan. Door de hormonale veranderingen worden spieren, ligamenten (banden) weker waardoor de steun aan de wervelkolom en het bekken verandert. Het hele lichaam transformeert en maakt zich klaar voor de bevalling. Minder sterke buikspieren kunnen bijvoorbeeld rugklachten veroorzaken doordat het zwaarder wordt om het lichaam goed rechtop te houden. Veel vrouwen krijgen last van pijn in de lage rug of het bekkengebied doordat de baarmoeder steeds groter wordt en het kindje steeds zwaarder.

Osteopathie werkt met veilige technieken voor moeder en kind waardoor ik je tot het einde van de zwangerschap kan begeleiden. Ik controleer het hele lichaam maar specifiek het bekkengebied zodat deze zo elastisch en optimaal mogelijk is voor een vlotte bevalling. Ook na de bevalling is het aan te raden om langs te komen zodat alles gecontroleerd wordt om klachten te voorkomen en je volop kunt genieten van het moederschap.

Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is een echte kwelling. Het is meestal een gevolg van spanning en daarom goed te behandelen via osteopathie. Vaak is de bron van het leed een heel andere plek dan waar je de pijn voelt. Een voorbeeld: spanning op het spiersysteem van de nek, schedel en schouders kan leiden tot hoofdpijn. Als osteopaat onderzoek ik waar de oorzaak ligt en zorg ik dat de spanning vermindert of verdwijnt. De osteopaat kan verlichting brengen bij (spier)spanningshoofdpijn, inspanningshoofdpijn en soms ook bij migraine.

Nek-, rug- en bekkenklachten
1 op de 3 Nederlanders heeft rug- of nekklachten: het zijn de meest voorkomende klachten in de praktijk. 80% van die rugklachten komt vanuit de buik (!), vaak als gevolg van spanning in het dagelijks leven. Stress, (onverwerkte) emoties, voeding die we niet goed kunnen verteren (of we eten te veel), te weinig lichaamsbeweging of overbelasting, een verkeerde lichaamshouding, een val of ongeval… het kan allemaal leiden tot spanning in de buik en in de rug. De osteopaat kan deze spanning verlagen, gerichte oefeningen geven voor het verbeteren van de controle over het spiersysteem en je adviseren over een optimale houding en een gezond beweegpatroon. Zo kun je je weer (pijn)vrij bewegen.